GPS-klocka på barnen – bra eller dåligt?

Att hålla koll på sina barn genom en GPS-klocka kan för visa anses som onödigt och för andra som en åtgärd för ökad säkerhet. Vad man tycker är en smaksak men att det finns både bra och dåliga saker med GPS-klocka för barn är inget konstigt. Åsikter är olika och det som är bra för någon kan vara dåligt för någon annan. Här nedan följer olika vinklar för varför dessa klockor har både för- och nackdelar.

Ökad trygghet

En GPS-klocka kan öka tryggheten för både barn och föräldrar och kan vara en bra pryl att ha när man börjar träna självständighet och frihet för dom små. Kanske ska dom börja gå hem från skolan utan vuxet sällskap, gå eller cykla själv hem till en kompis eller leka i lekparken i grannkvarteret. Som förälder kan detta givetvis vara en jobbig tid eftersom man tappar kontrollen över vart sitt barn befinner sig, och istället för att åka runt och spionera med bilen kan man känna sig både lugn och trygg i hemmet eller på jobbet medans barnet utforskar världen på egen hand.

Istället för mobiltelefon

Debatten om när barn ska få sin första mobiltelefon har varit livlig i stort sett ända sedan dom kom. En del föräldrar anser att barnen inte behöver någon egen mobil fören vid 12-årsåldern eller kanske ännu senare, och andra tycker att det är okej när dom är 4. Det är helt enkelt en smaksak men dom föräldrar som vill undvika mobilspelande och sociala medier för sina barn kan en GPS-klocka vara ett alternativ, eftersom många av dom nyare varianterna har en ringfunktion. På så vis kan man ändå kontakta barnet om det skulle vara något.

Övervakning och lathet

Klockorna har fått kritik på grund av att en del personer anser att man bevakar sina barn genom att sätta GPS på dom, eller att föräldrarna rent av är lata som inte orkar hålla koll med sina egna ögon. Egentligen beror det kanske på hur stora barnen är eftersom dom vid någon punkt bör få vara självständiga och ha vissa hemligheter från sina föräldrar. Om det är bra eller dåligt att sätta en GPS-klocka på sitt barn är svårt att avgöra då det utan tvivel handlar om hur man själv tänker och tycker. För vissa är det ett bra alternativ, och för andra inte.

© 2024 A MarketPress.com Theme