Kameraövervakning ökar tryggheten

Kameraövervakning har många fördelar. Den mest uppenbara är att det förebygger brott och stölder, men kameraövervakning fyller också en viktig funktion genom att öka tryggheten. Om du funderar på att kameraövervaka så finns en del lagar och regler du behöver ha koll på.

För att öka tryggheten och minska till exempel stöld och skadegörelse kan du med fördel sätta in kameraövervakning på ditt företag. Kanske har ni problem med snatteri eller klotter? Inbrott i bilar i parkeringshuset? Kameraövervakningen kan fungera avskräckande då det ibland hindrar brottslingar från att begå brott. Andra viktiga funktioner med kameraövervakning är att det kan fånga eventuella inbrottstjuvar på film och underlätta identifiering. Det kan även verifiera larm och användas för att spara pengar genom att verifiera falsklarm så att inte onödiga personalresurser slösas på det. Kameraövervakning sägs även öka tryggheten generellt. Om du bedriver verksamhet där din personal arbetar ensam under sena kvällar eller nätter kan kameraövervakning vara en stor trygghet för dem. Som du märker finns det många fördelar med kameraövervakning men det finns även en hel del regler att följa.

Lagar och regler för kamerabevakning

2018 kom kamerabevakningslagen, en lag som ingår i den nya Dataskyddsförordningen. Lagen underlättar kameraövervakning eftersom den innebär att många inte behöver ansöka om tillstånd för att kameraövervaka men det finns en del regler du måste följa. Det är viktigt att förstå syftet med kameraövervakning eftersom det även kan innebära en inskränkning av människors personliga integritet. Du måste ha rättsligt stöd för kameraövervakning, bevakningen måste förhindra brott eller olyckor och nyttan med övervakningen måste väga tyngre än integritetskränkningen. Enligt dataskyddsförordningen måste man även informera om att man kameraövervakar. Du bör även vidta andra åtgärder som ökar säkerheten innan du börjar kameraövervaka en plats. Sådana åtgärder kan till exempel vara att belysa en plats eller sätta upp staket. Du bör även se till att sådant som lås och larm finns och fungerar. De flesta företag som erbjuder kameraövervakning har koll på lagar och regler och kan hjälpa dig med det. Om du vill veta huruvida företaget du hittat är en seriös aktör kan du titta på om företaget är certifierat av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF), vilket kan vara ett tecken på seriositet.

© 2024 A MarketPress.com Theme