Att tänka på kring cykelkomponenter till mountainbikes

När det gäller cykelkomponenter till mountainbikes finns det framför allt två varumärken som dominerar: Shimano och SRAM. Skillnaderna mellan dessa bägge företag är framför allt känslan, finishen och det sätt på vilket komponenterna är tillverkade. Alla cyklister har sina specifika preferenser, men faktum är att bägge dessa tillverkare tar fram cykelkomponenter som i praktiken fungerar någonstans mellan ganska bra och perfekt.

De har investerat en hel del pengar på tillverkning samt forskning och utveckling för sina finare komponenter, och även om dessa delar har ganska höga prislappar, letar sig all denna teknik för eller senare ner till budgetkomponenterna. SRAM X5 samt Shimano Deore eller SLX är tre komponentgrupper som idag är bättre än vad respektive tillverkares premiumkomponenter var för bara några år sedan.

En eller flera kedjeringar?

Det största beslutet du behöver fatta är huruvida du ska välja en eller två kedjeringar framtill på din cykel. Cyklar med en enda kedjering, och ett större växelomfång i den bakre kassetten för att kompensera för den enda kedjeringen framtill, är en ganska ny och väldigt populär kombination. Detta tack vare den enkelhet och låga vikt som denna uppsättning ger.

Det du vinner i enkelhet förlorar du dock i växelomfång: ingen uppsättning med 1×11 växlar har för närvarande samma omfång av växlar som en konfiguration med två kedjeringar. Om du bor på en plats med många berg och klippor eller inte är i riktigt god fysisk form, kan det vara värt att hålla sig till två kedjeringar fram på cykeln. Om du väljer en enkel kedjering kommer din växling bli enklare om du väljer en mindre sådan (till exempel en med 28 tänder).

Dämpning

En annan viktig variabel på en mountainbike är kvaliteten på dämpningen. Likt drivlinorna är det två marknadsledande varumärken, Fox och RockShox, som dominerar marknaden. Det finns dock även mindre tillverkare som bidrar till utbudet. Det billigaste och säkraste är ofta att välja en dämpning från någon av de nämnda varumärkena. Ju mer pengar du spenderar, desto lättare och mer finjusterad kommer din dämpning att vara. En dyrare mountainbike ger ofta en mer behaglig och anpassningsbar upplevelse.

© 2024 A MarketPress.com Theme